lördag 4 februari 2012

Lapp/Lek/Upplevelse täcke

Ville ha en upplevelse filt till dottern och har länge haft tankar på att sy lappteknik. Perfekt kombo. Så jag plockade fram stuv lådan och letade efter olika färger, texturer och mönster.

Hittade en bit av ett byxben i lila manchester som min mamma hade då jag var liten.
En bit med ficka av en college tröja jag haft som sedan använts till bl.a dock kläder.
En snutt av en kökshanduk som jag sytt nått av för länge sedan.
En slatt från ett tyg jag sydda köksgardin av för flera år sedan, och även en slatt efter senast sydda julköksgardin.
Makens gamla slips fanns där oxå, liksom en bit sammet efter jag sydde julväst för ett par år sedan till sonen.
En bit randig väv för dusch draperi
I tyggömmorna hade jag baddräktstyg som jag fått.
Lite olika fleece- college- trikå- och bomullstyger m.fl.
Klippte/skar med skarpell ut rutor 15x15 cm.

Plockade fram lådan med band och klippte småsnuttar. Sydde även ihop lite olika snuttar till "öron", flärpar och en liten kudde på snöre. Sen var det bara att sy ihop alla rutorna och sydde då fast band och flärpar mellan rutorna. Sydde fram och tillbaka över band och flärpar för att de skall sitta ordentligt.


Jag ville inte bara sy på en enkel baksida utan hittade ett barnöverkast med björnar på röda korset loppis för 70kr. Vek den dubbelt och la på mina rutor och klippte runt. Sydde runt om och vände. Slutresultatet blev en tjock lekfilt som kanske inte kommer vinna några design tävlingar men tror att det kan stimulera en bebis nyfikenhet.


Har nu planer på att göra minst en filt med lappar i en färg men olika nyanser att ha som filt/ar i vardagsrummet. Skall då införskaffa en rullkniv innan jag skall "klippa" alla de rutorna för det täcket kommer defenitivt bli större. Dock är inte dottern lika nöjd med att bara ligga medans jag pysslar/ syr längre så det tar nog ett tag innan den/de är klara.

2 kommentarer:

  1. Wow jättefin! Ungefär samma princip som mitt längtanstäcke :-)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar ditt längtanstäcke, hade jag sett det innan sonen föddes hade jag lånat iden, men kändes fel att göra ett sådant till dottern när jag inte had egjort det till sonen. Skall dock berätta om ditt längtanstäcke för en bekant.

    SvaraRadera